Kasja som tenåring

Året var 1989, og jeg ble født inn i en fattig post-sovjetisk landsby som en gang var en arbeidskoloni for en sovjetisk bondegård. Familien min var fattig, men rik på samhold og kjærlighet.

Vi hadde aldri råd til luksusgoder som kosmetikk eller klær – og med det mener jeg ikke designerklær, men helt basale klær. Vi klippet hverandres hår og mottok klær og andre nødvendigheter fra offentlige støtteprogrammer.


Opprinnelig hadde jeg planer om å studere medisin, men uten støtte fra andre måtte jeg komme i arbeid fortere enn hva legeyrket kunne by på – og endte opp med kosmetologi som viste seg å være et perfekt valg for meg. Alt jeg lærte testet jeg på familien min og meg selv, og det var fascinerende hvor stor effekt små detaljer hadde på utseendet. Riktig foundation. En god frisør. Formede bryn. Vippeextensions. For en jente som så ut som en gutt på halvparten av min egen alder ble det viktig å passe på alle detaljer for å bygge opp selvsikkerhet i et nytt mer voksent og mer feminint ytre.


Lillesøsteren min har alltid hatt meg som forbilde og stilte mer enn gjerne opp som modell når jeg måtte trenge en. Selv måtte jeg eksperimentere med alle disse tingene på meg selv, da jeg ikke hadde noen profesjonelle jeg kunne spørre – men jeg lærte søsteren min tidlig å ta vare på seg selv og hun har aldri tabbet seg ut på sminke som jeg gjorde. Kanskje hun ble skremt av mine feilgrep, men uansett unngikk hun alle tabbene og har ingen flaue bilder av seg selv som tenåring gjennom å følge mine råd som «erfaren kosmetolog». Så om moren din sier du ser idiotisk ut med sminken din må du ta det som et godt råd og heller spørre hvordan hun ville gjort det bedre selv.

Selvsikkerhet er viktig uansett hva man begir seg utpå i livet. Enten det er for å søke en jobb, finne en kjæreste, ta et veivalg i livet som innebærer risiko – alt blir lettere med selvsikkerhet for å tørre å bli alt du kan bli. Å gjøre seg selv til den beste versjonen man kan bli gir en selvsikkerhet, og vi kvinner føler oss bedre når vi tar vare på oss selv. Uansett hvilket utgangspunkt man startet med fra naturens side er det utrolig mye man kan gjøre for å vise de kvalitetene man ønsker å vise frem. Glem det du ikke liker med kroppen – fokusér heller på det som er bra og vis det frem!

Følg Kasja på instagram: @wonder_kasja

0

Skriv en kommentar

hCaptcha